Pioniersplekken

Sinds enige jaren is onze Protestantse Kerk in Nederland een afdeling ‘Missionair Werk en Kerkgroei’ rijk. Met een afdeling ‘Pioniersplekken’ die zich bezig houdt met de start van nieuwe kerken. Voor kerken of gelovigen die bezig zijn met kerksluiting kan dit een vreemd of zelfs ongepast beleid lijken. Toch openen ook in onze eigen stad regelmatig nieuwe kerken hun deuren. Kruispunt opende nieuwbouwdeuren in Vathorst, ICF Amersfoort opende met Grace Church en Oase oude deuren voor nieuwe Medelanders met een Afrikaanse of moslimachtergrond en de Doorbrekers zetten onlangs de deuren van de Flint op zondag open.
Nederland verandert. Geloven is minder vanzelfsprekend. Maar ook de diversiteit van onze bevolking neemt toe. De Protestantse Kerk in Nederland wil daar actief op inspelen door diepte-investeringen te doen op plaatsten waar nieuwe wegen gegaan moeten worden met het Evangelie. Op IJburg (Amsterdam) en in Getsewoud (Nieuw-Vennep) zijn al pionierspredikanten aan het werk in Vinexwijken. Binnenkort start een derde pioniersproject op de Kop van Zuid in Rotterdam. Deze wijk aan de voet van de Erasmusbrug ontwikkelt zich steeds meer als het Manhattan aan de Maas met kantoren, woontorens en trendy uitgaansleven. Een wereld waarin de kerk geen plaats meer lijkt te hebben. In ieder geval niet als kerk op een traditionele manier. Maar hoe dan wel?
De Protestantse gemeente Rotterdam-Zuid zou deze uitdaging nooit alleen op zich kunnen nemen. De wijkgemeentes daar hangen soms zelf al aan een zijden draad van hun bestaan. De landelijke kerk helpt hier door vier jaar lang een fulltime predikant te financieren. Ook Rotterdam-Zuid moet zelf flink budget vrij maken voor het project. Maar zonder hulp van buiten zou dit nooit gelukt zijn. In april worden Hendrik Klaver en zijn vrouw Mavis uitgezonden om leiding te geven aan het zoeken naar nieuwe vormen van gemeenschap rond Christus op de Kop van Zuid. Er is nu nog niets concreets. Alleen een visioen op papier. Maar nog geen scherp omlijnd plan hoe deze nieuwe gemeenschap er uit moet zien. Deze zal gezocht en gevonden moeten worden in de ontmoeting met mensen, die een druk leven hebben en altijd kwaliteit verwachten. Maar verder ook gewoon mensen zijn van vlees en bloed tussen hoop en vrees. Op deze mensen wacht de liefde van God.
Door dit beleid van de Protestantse Kerk in Nederland kunnen we samen helpen op plaatsen waar de uitdaging het grootst is. Maar tegelijk mogen we verwachten dat deze plaatsen een inspiratie zijn voor al die plaatsen waar we in diezelfde uitdaging delen: Het Evangelie van Jezus in elke tijd en op elke plaats weer opnieuw te vertolken en vorm te geven.

(geschreven voor Drieluik – maandblad voor de Protestantse gemeente Amersfoort- april 2012)

Dit bericht werd geplaatst in Geschreven. Bookmark de permalink .

Een reactie op Pioniersplekken

  1. Elizabeth zegt:

    This is cool!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s