Studieverlof: wanneer en wat?

Eens in de vijf jaar heeft een predikant in de Protestantse Kerk in Nederland recht op drie maanden studieverlof. Hij/zij is dan vrijgesteld van de dagelijkse taken om zich te verdiepen in een theologisch onderwerp. Bij mijn intrede in De Brug in september 2010 waren er weer vijf jaar om, maar in het eerste jaar in een nieuwe gemeente is het niet toegestaan het studieverlof op te nemen. Tegen het einde van mijn tweede seizoen hier lijkt het een mooie gelegenheid om vijf van de dertien weken op te nemen. Van 10 april t/m 20 mei, uitgezonderd een week meivakantie, ben ik aan het lezen, studeren en schrijven.

Wat  ga ik doen? Ik sluit aan bij een vorig studieverlof waarin ik studie gemaakt heb van ‘churchplanting’ rond het handboek van het Redeemer Church Planter Center. Mijn hoofdaandacht ligt nog steeds bij de vraag ‘hoe het christelijk geloof inhoud en vorm krijgt in bepaalde omstandigheden?’ In theologisch jargon is dat de vraag naar ‘het hoe van contextualisatie van het Evangelie’. Dit is echter een zeer brede vraag en moet beperkt worden. Daarom combineer ik deze vraag met mijn kennis van en interesse in Tim Keller, de predikant van Redeemer Presbyterian Church in New York. Daarvoor zijn verschillende bronnen beschikbaar: Al zijn preken die hij bijna wekelijks sinds 1989 in New York gehouden heeft, staan op internet. Sommige mensen hebben websites gemaakt met verzamelingen van wat hij gezegd en geschreven heeft.  En sinds 2008 zijn er in snel achter elkaar een aantal boeken van zijn hand verschenen, die snel in een Nederlandse vertaling in onze boekwinkels lagen.

In de de komende vijf weken wil ik onder de titel ‘Understanding Keller’ zes onderwerpen en vragen langs laten komen om Tim Keller en hoe hij het Evangelie contextualiseert, beter te leren begrijpen: 1. Biografie: Wie is Tim Keller?; 2. Helden: Wie zijn de helden van Tim Keller? (bv C.S. Lewis en J. Edwards) 3. Evangelie: Welke accenten legt hij en welke blinde vlekken heeft hij?; 4. Context: Hoe gaat hij met zijn context om?; 5. Identiteit: welke rol speelt ‘een nieuwe identiteit in Christus’ in zijn theologie?; 6. Cultuur: Waarom is er in zijn theologie veel plaats voor cultuur?

Ik probeer alles wat ik ontdek ook zo te verwerken dat het voor anderen ook tot nut kan zijn. Op deze weblog schrijf ik regelmatig iets, zodat iedereen kan volgen waar ik mee bezig ben.

Dit bericht werd geplaatst in Studieverlof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s