Understanding Keller (1)

Week 1 – Het is derde Paasdag en vandaag begint officieel mijn studieverlof. Het is wel even overschakelen. Een dagelijks werkritme wordt doorbroken. En om deze weken echt mijn tijd en hoofd vrij te hebben, moest er aardig wat werk verzet worden. En stiekem ligt er toch nog een lijstje met kleine dingen. Maar ik heb er zin in. Ik begin vandaag met het kijken en luisteren naar een aantal lezingen van Keller, die hij gehouden heeft op de City to City conferentie in Berlijn in oktober 2011. De eerste lezing gaat over de ‘basis’, de ‘essentie’ en de ‘waarden’ van de Gospel Centered Church. Deze lezing kan ik mooi gebruiken voor mijn hoofdstuk over het Evangelie. Zo kan ik alsnog virtueel naar deze conferentie in Berlijn. Achteraf heb ik spijt dat ik er niet geweest ben.

De ontwikkeling van internet heeft een grote invloed op hoe je tegenwoordig aan informatie komt.Er staat veel informatie over en van Keller op allerlei websites, die overigens ook weer allemaal naar elkaar verwijzen of elkaar citeren. Een foutje is snel gekopieerd. Maar gelukkig heb ik ook een aantal boeken liggen. Na een middagje surfen en puzzelen staat er een basisverhaal van het leven van Keller op papier. Een uitkomst is dat in bijvoorbeeld Wikipedia op allerlei informatie doorgeklikt kan worden. Steden, universiteiten: waar liggen ze en wat is kenmerkend? De verzameling ‘Redeemer & Keller Links’ is gelijk ook flink uitgebreid.

Een paar gedachten uit de Berlijn lezingen:

Het is belangrijk dat je  zoekt naar je ‘ministry values and priorities’: ”they arise from intense reflection on the implications of the gospel for your time and place”. Kopieer niet zo maar programma’s. (Lezing Keller over de “Gospel Centered Church”, Berlijn 2011)

Mensen die in de stad wonen of gaan wonen, zijn meestal mensen die een risico durven nemen. Ongeacht hun klasse. (Lezing Keller over de “Urban Church”, Berlijn 2011)

Als je mensen discipel wil laten zijn met impact in de cultuur, moet je hen beroepsgericht toerusten. Breng mensen samen omdat ze elkaar kunnen helpen. (Lezing Keller over de “Holistic Church”, Berlijn 2011)

Deze week verder besteed aan het lezen van ‘Generous Justice’ een boek over de samenhang van genade en recht doen. Keller is gepromoveerd op een onderzoek naar het diaconaat. Dat is in dit boek wel te merken. Een vurig pleidooi voor rechtvaardigheid in het persoonlijk leven van christenen, in de kerk, maar ook in de samenleving.

Heb ook het boek van Stefan Paas ‘Jezus als Heer in een plat land’ er weer eens bij gepakt. Hoofdstuk 7 is een vertaling van een artikel van Keller over ‘Het evangelie centraal’.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Studieverlof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s