Understanding Keller (2)

Week 2 – Deze week begonnen met ‘Generous Justice’ uit te lezen. Het werkt het best als ik heel vroeg opsta en dan acht uur door kan lezen. Het is een bijzondere ervaring voor een avondmens om achter een bureau de zon op te zien komen. Maar tegen de tijd dat het in huis drukker wordt, ben ik klaar. ‘Generous Justice’, -How Gods Grace Makes Us Just- was heel interessant om te lezen.

Weer drie gedachten uit het boek:

– Als je gelooft in de klassieke leer dat Jezus voor jou, arme zondaar gestorven is -dat doet niet iedere christen- dan is dat de beste motivatie om er ook voor armen om je heen te zjin.

– De figuur van Job in het Oude Testament kennen we vooral als degene, die veel lijden overkomt. Maar in de ethiek van Israel is Job minstens even belangrijk als persoon, die rechtvaardig is en het goede doet. In het boek Job staat veel beschrijvingen van hoe Job omgaat met armen, weduwen, wezen en immigranten.

– In het maatschappelijk debat zijn velen voorstander van een objectieve argumentatie over wat goed en slecht is. Keller meent echter dat alle beweringen over wat goed, rechtvaardig, wat vrijheid, en wat de vrijheid schaadt, gestoeld zijn op subjectieve vooronderstellingen. Kortom: iedereen redeneert vanuit zijn eigen levensovertuiging, die op niet bewijsbare aannames gebaseerd is. Christenen moeten in dit postmoderne debat ‘nederig samenwerking zoeken’ maar ook soms ‘met respect een tegengeluid laten horen’. Zij hebben vanuit hun geloof net zo veel of weinig recht van spreken als het gaat om wat goed en rechtvaardig is.

Dit bericht werd geplaatst in Studieverlof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s