Understanding Keller (3)

De rest van de tweede en de derde week lees ik ‘Counterfeit Gods’ (over de afgoden van liefde, geld en macht) en ‘King’s Cross’ (over het Marcus-evangelie). Ik heb veel uit deze boeken al eerder gelezen, dus dat gaat sneller.
Het tweede hoofdstuk van Counterfeit Gods over Jacob en Lea is fantastisch goed. Het laat zo geweldig de diepte zien van wat er in dit Bijbelverhaal gebeurt. Beschadigde mensen, die hun heil zoeken voor ‘het gat in hun hart’. Jacob, afgewezen door zijn vader, denkt dat alles weer goed komt als hij de schitterende Rachel aan zijn zijde heeft. De loensende Lea denkt dat ze door het baren van zonen de liefde van Jacob kan afdwingen. Uiteindelijk is het Lea de de belangrijkste beweging maakt naar God, door bij de geboorte van Juda uit te roepen: nu prijs ik alleen de Heer. Een van mijn studievragen in het hoofdstuk ‘Identiteit’ is: Is het bij Keller psychologie die hij in de Bijbel inleest? Bij dit verhaal heb je echt het besef dat het verhaal psychologische en contextuele inzichten voedt in plaats van dat Keller ze er inleest.

King’s Cross zoekt in navolging van recent onderzoek van Richard Bauckam naar aanknopingspunten om de veronderstelling te onderbouwen dat Marcus waarschijnlijk geschreven is, toen de ooggetuigen van Jezus’ leven, dood en opstanding nog in leven waren. Veel bijbelgeleerden gaan er vanuit dat het evangelie veel later geschreven is. Keller voert zaken aan in de teksten die de ouderdom en daarmee de historische betrouwbaarheid onderbouwen. Zoals oog voor ‘nutteloze details’. Soms worden er dingen beschreven in de compacte teksten, die er niet toe doen. Sporen van het feit dat het ooggetuigeverslagen zijn. Je herinnert je dingen. Ook de dingen die geen nut hebben in het verhaal.
Het is een hele opgave om thuis te blijven in het oerwoud van allerlei verschillende media. Er zijn niet alleen boeken, maar ook online artikelen, blogs van en over Keller, (1989-2013=24 jaar x minimaal 45 preken=) meer dan 1000 preek-mp3’s, video’s, lezingen, 124 bewerkingen van preken op de site van CV-Koers, enz. Ik ontdekte ook nog een (voor mij) onbekend boek en een nieuw boek over het huwelijk, dat hij samen met zijn vrouw Kathy geschreven heeft.

De eerste twee hoofdstukken: over de persoon en de helden beginnen wat vorm te krijgen. Deze drie weken vliegen om.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Studieverlof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s