Pionieren in Amersfoort (2): De Doorbrekers

Sinds het najaar is de christengemeente De Doorbrekers uit Barneveld ook een dienst begonnen in Amersfoort. Omdat deze kerk de moderne media goed benut, is er aardig wat te zien en te lezen op hun website. Maar het is altijd het beste om het met eigen oren te horen en met eigen ogen te zien. En te zien is er genoeg. Op zich is het concept van De Doorbrekers eenvoudig, maar wat ze doen, heeft een hoge kwaliteit in vormgeving en presentatie.

Al bij binnenkomst is het het in de gang duidelijk waar je moet zijn voor informatie, voor vacatures, voor koffie, voor het kinderprogramma, voor een boekentafel. Alles is helder en in eenheid vormgegeven. Ook lopen er allemaal mensen rond, van wie het aan hun t-shirts duidelijk is, welke taak ze hebben. Omdat de dienst in De Flint gehouden wordt, kom je gelijk al in de sfeer van een voorstelling. Deze wordt versterkt door een podiumbrede projectie, waarvoor een band en sprekers optreden, ondersteund door licht- en rookeffecten.

Na wat Hillsong-achtige liederen, deelt voorganger Peter Paauwe met de volle zaal in De  Flint de visie voor een tweede dienst in Amersfoort in september. Ondanks een missionaire visie, waarin mensen worden aangemoedigd mensen mee te nemen, lijkt het er toch met name om te gaan ‘dat het vol komt te zitten’ in Flint. De snelle groei geeft natuurlijk wel een kick onder de mensen, die erbij betrokken zijn. Het is altijd leuk om bij een dynamische club te horen.

In de preek wordt de nadruk gelegd op het feit dat je moet blijven staan in de waarheid dat je door Jezus gered en gerechtvaardigd bent. Op het eerste gehoor een doorsnee evangelische gemeente-preek. Met alle gevaren van eenzijdigheid. Maar daarover kan ik mij geen goed beeld vormen na deze ene dienst, waarin alles vlot, maar ook een beetje zappend van de ene tekst naar de andere, gebracht wordt door Peter met Ipad en spijkerbroek.

Veel van wat er gebeurt is eenvoudig. Er wordt ook niet zoveel uitgelegd aan nieuwkomers. Ook de voorbeden gaan eenvoudig: je kan wat op een kaart schrijven, die op je stoel ligt, en deze in een emmer voorin gooien. Vervolgens wordt voor de hele emmer gebeden. Ook de avondmaalsviering gaat eenvoudig en goed georganiseerd. Bij sommige zinnen heb ik mijn vraagtekens: “als je dit brood eet, word je gezond.”

Er wordt veel geïnvesteerd in de presentatie van dingen. Tijd, energie, kosten noch moeiten worden gespaard om het er goed uit te laten zien: de show, alle media, posters, het magazine. Er wordt veel in de gemeente zelf geïnvesteerd, zoals in een nieuwbouw in Barneveld van 4,2 miljoen, maar het investeren in anderen komt minder voor het voetlicht. Het enige wat ik kan vinden op de website is de ondersteuning van Compassion-projecten. Ook lees ik ergens dat10% gaat in hulp aan minderbedeelden en evangelisatie. Het budget voor het laatste zal aanzienlijk zijn.

Ik geloof dat nieuwe gemeentes het beste in staat zijn nieuwe mensen te bereiken. Lukt dat De Doorbrekers ook? Dat er mensen gedoopt worden, zegt niet alles. Worden er ook veel mensen bereikt, die niet (meer) naar de kerk gingen? Komen er ook veel nieuwe mensen tot geloof? Worden er levens vernieuwd? Want daar ging het ze toch om?

Dit bericht werd geplaatst in Gezien & gehoord. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s