Pionieren in Amersfoort (3): Urban Expression

Het is leuk om na De Doorbrekers iemand als Oeds Blok, voorganger van de Baptistengemeente in Amersfoort, te ontmoeten. In september zal hij zich nog meer wijden aan nieuwe vormen van kerk-zijn. Maar zijn beweging gaat een heel andere kant op: Urban Expression-initiatieven richten zich juist heel laagdrempelig en kleinschalig op de directe leefomgeving van mensen in een bepaalde achterstandswijk. In Kruiskamp is er al jaren een initiatief. Oeds Blok start een nieuwe in het Soesterkwartier. En we droomden even over een dergelijk initiatief in Schuilenburg. Urban Expression heeft zijn wortels in Engeland.

De beweging in Engeland is nauw verbonden met Stuart Murray, die veel boeken geschreven heeft over onze tijd als “Post-Christendom”-tijd. De kerk en het christelijk geloof in het westen zijn naar de marge van onze cultuur verschoven, maar onze vormen van kerk-zijn hebben zich daar nog niet op aangepast. We beseffen in de kerk niet hoe groot de kloof is geworden tussen geloof en kerk aan de ene kant en de mensen, voor wie geloof en kerk achter de horizon verdwenen zijn. Als mensen niet meer zitten te wachten op een kerkdienst op zondag (hoe flitsend en modern ook), moeten we naar ze toe en ons leven met elkaar delen. Daar in de angst en hoop van het leven van elke dag, in de straat, in een kleine gemeenschap, waar men elkaar kent, licht het Evangelie dan vanzelf op.

De Nederlandse tak van de Engelse beweging is onder andere opgezet door Matthijs Vlaardingerbroek. Hij ging met zijn gezin in een oude dokterspraktijk wonen in een Haagse achterstandswijk. Rond zijn woning ontstond door dienstbaarheid en getuigenis een kleine nieuwe christelijke gemeenschap ‘In de praktijk’.

Ik geloof zelf in de noodzaak van het ontwikkelen van dit tweede spoor voor de kerk. Traditionele vormen van kerk-zijn moeten we zeker niet opgeven. Sterker nog: nieuwe initiatieven kunnen het beste ontstaan bij gratie van de bestaande kerken. Maar ook een stad als Amersfoort vraagt daarnaast creatieve vormen van kerk-zijn, die mensen via een andere weg uitnodigen om de weg van Jezus te gaan in hun leven. Deze vormen vragen wel een heel andere manier van denken, geloven en leven van christenen en de gemeente. Daar moet je toe geroepen voelen. Maar het is wel een weg die we moeten verkennen.

Dit bericht werd geplaatst in Gezien & gehoord. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s