Every Good Endeavour – over geloof en werk (1/3)

faithandworkEen van de laatste pennenvruchten van Keller is Every Good Endeavour (Elke goede inspanning) over ‘hoe je je werk met Gods plan voor de wereld kan verbinden’. Er is veel aandacht voor dit onderwerp de laatste twintig jaar. Maar voor veel christenen in de praktijk is het niet praktisch genoeg, Anderen verdwalen in de veelheid van christelijke meningen op dit gebied. Who will deliver us from all this complexity? Keller zou Keller niet zijn als hij met de Bijbel in de hand geen poging zou doen.
Het voorwoord is geschreven door Katherine Leary Alsdorf, een ervaren CEO, die nu voor Redeemer werkt in de Ministry for Faith and Work. Zij neemt vooral de weerbarstigheid en de leerervaringen mee in haar poging om voor christenen hun werk en hun geloof met elkaar te verbinden. Mooi beschrijft zij dat zij veel geleerd heeft van mensen, die haar overtuiging niet delen. Bijvoorbeeld in het feestje dat de werknemers organiseren na het faillissement van hun veelbelovende tech-bedrijf in de internetbubbletijd. Gewoon om de relatie met elkaar, hun product en het bedrijf te vieren.

In allerlei manieren om God te dienen in ons werk (om sociale gerechtigheid te bevorderen; om zelf eerlijk te zijn en collega’s te winnen voor het geloof; om je werk goed te doen; schoonheid te creëren; om God te eren en de cultuur daarvoor te beïnvloeden; om met vreugde te werken ondanks alles; om dat te doen wat je vreugde geeft; om veel geld te verdienen zodat je dat weer weg kan geven) kiest Keller voor een pragmatische weg: Elke christelijke traditie heeft zo zijn accent en alles is wel Bijbels te onderbouwen, maar maar zie elk accent als een (en niet de) manier om God te dienen op je werk. En afhankelijk van jouw situatie en roeping kun je accenten leggen.

Als illustratie vertelt hij het verhaal  ‘Leaf by Niggle’, dat Tolkien schreef toen hij vastliep in zijn Lord of The Rings. In dit verhaal wil een schilder voor zijn dood een groot doek van een blad aan een boom in een mooi landschap maken. Maar hij verliest zich in de details van het blad en besteedt veel te veel tijd aan het helpen van andere mensen, waardoor er bij zijn overlijden alleen een blad op het grote doek geschilderd is. De moraal van dit verhaal is dat we maar in de gelegenheid zijn om iets kleins te doen in ons werk. Maar Niggle ziet in zijn hemelse hiernamaals zijn blad en zijn boom en landschap in het echt, compleet en af. Zo mogen wij ook geloven dat er een grotere echte werkelijkheid is van de God van de Bijbel. waarin onze bijdrage zijn bestemming heeft in het grotere geheel.

Om werkelijk in deze vrijheid te kunnen werken heb je volgens Keller het antwoord van de Bijbel nodig op drie vragen: Waarom wil je werken? Waarom is het zo moeilijk? Hoe kunnen we moeilijkheden overwinnen en vreugde vinden in ons werk door het Evangelie? Daar gaat de rest van het boek over.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Studieverlof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s