Nieuw Liedboek

liedboekEindelijk kunnen we zien welke liederen er in het nieuwe liedboek terecht gekomen zijn. De verzameling van ruim 1000 liederen was tot voor kort angstvallig geheimgehouden. Maar wat doen we er nu mee? Al van te voren werd gezegd dat de liederen uit zo’n kerkelijke breedte putten, dat iedere gemeente vanuit zijn identiteit en muziekmogelijkheden een deel van de liederen wel of niet zal zingen.

De betekenis van een nieuwe verzameling liederen in een liedboek heeft wel een heel andere impact dan bij de invoering van het vorige liedboek in 1973. Sindsdien is de liedkeuze door kopieerapparaten en later beamers veel minder afhankelijk geworden van een boek. Dat betekent voor kerken een actieve keuze: welke liederen zingen we uit het nieuwe liedboek, maar ook: welke andere liederen zingen we daarnaast? Want wie graag evangelische liederen zingt, is met een paar liederen, waar onder ‘Abba, Vader’ niet echt gediend. Hoe goed bedoeld deze ook zijn opgenomen. Maar eigenlijk is dit al de praktijk in veel gemeentes. En ook in De Brug zullen we een keuze moeten maken. Maar dat vraagt eerst om een tijd van kennismaking met de nieuwe bundel.

Maar goed: nu over het nieuwe liedboek: Gelukkig staat de psalmen er weer in. Geen bundel liederen is zo divers, diepgaand en breed devoot en geëngageerd. Maar ook mooi dat de verschillende versies van een psalm gelijk bij elkaar staan: van de populaire psalm 23 maar liefst acht versies. De gezangen worden doorgenummerd vanuit de psalmen en volgen een logische indeling die begint in de Bijbel (cantica en Bijbelse vertelliederen) en zijn vervolg vindt in de liturgie (van thuis en in de kerk), een gedeelte dat veel uitgebreider is dan het oude liedboek. Na de getijden van het jaar volgen nog twee verzamelingen rond leven en samen leven.

Het zal even duren om een idee te krijgen van de meer dan 1016 nummers met vaak meerdere versies. En die tijd gunnen we onszelf. De lofzang blijft gaande.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s