Waar is God?

ruimteIn ‘Gods geheime plan’ geeft Dallas Willard een interessante analyse van ons probleem met God en ruimte:

“Ik denk dat onze hedendaagse denkwijze nergens sterker in strijd is met het leven en het goede nieuws van Jezus dan waar het ons begrip van de ruimte betreft. Om Jezus’ onderwijs en houding ten opzichte van het koninkrijk der hemelen te kunnen begrijpen, moeten we weten wat de geest en het geestelijke zijn en hoe ze zich verhouden tot de ruimte.
Door God te verwarren met zijn historische verschijningen in de ruimte, zijn sommigen God gaan beschouwen als een Wizard of Oz of als een zelfde soort wezen zoals afgebeeld in de Sixtijnse kapel – iemand ergens ver bij ons vandaan.
Daarbij wordt het universum voorgesteld als een grote, lege ruimte waarin een mensachtige God en paar kletsende engelen rondzwerven, terwijl enkele miljarden mensen zich door de – kosmisch gezien – korte periode van de menselijke geschiedenis heen worstelen op een bovenmaatse kluit modder die rondom een onbelangrijke ster cirkelt.
Over zo’n God kunnen we alleen maar zeggen: ‘Die zijn we gelukkig kwijt’. Het lijkt erop dat veel mensen zo’n soort God in gedachten hebben als ze proberen te bidden. Daarom vinden ze bidden psychologisch gezien onmogelijk of verschrikkelijk moeilijk. Geen wonder.
Maar deze vergissing heeft bij velen de reactie opgeroepen dat God zich helemaal niet in de ruimte bevindt, dat Hij niet die ‘oude man in de lucht’ is, maar zich in het hart van de mens bevindt. Dat klinkt aardig, maar het helpt ons niet verder. Eigenlijk maakt het alles alleen maar erger. ‘In mijn hart’ wordt gemakkelijk ‘in mijn verbeelding’. Zo krijgen we in ieder geval geen antwoord op de vraag hoe God zich verhoudt tot de ruimte en de fysieke wereld. Als Hij nergens in de ruimte is, is Hij ook niet in het leven van de mens, want ons leven speelt zich af in de ruimte. Die grote oceanen van lege ruimte zijn niet meer dan een dreigende aanwezigheid rondom het rijk van ons menselijke hart waar God beschutting gezocht zou hebben tegen de wetenschap en de werkelijke wereld.
Deze onverstandige poging om God dichterbij te brengen, door Hem te beperken tot het menselijke hart, berooft het idee van zijn directe betrokkenheid bij het leven van de mens van elke zin. Ironisch genoeg is het effect nagenoeg hetzelfde als wanneer we God een plaats zouden geven in de buitenaardse ruimte of nog verder. Het levert een aardig beeld op, maar biedt ons geen houvast om de werkelijkheid te begrijpen. We kunnen het probleem van de verhouding tussen geest en ruimte gewoon niet oplossen door de geest te verplaatsen van de ruimte naar ergens buiten de ruimte of in het hart. We zullen een dieper inzicht moeten verkrijgen in wat de geest nu eigenlijk is.” (blz 97 en 98)

Dit bericht werd geplaatst in Gelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s