Reset in 30 seconden (1/8): Onze Vader

hemelDe komende acht morgendiensten hebben het thema ‘reset in 30 seconden’. Wat is een reset vaak een uitkomst in onze tijd met computers en smartphones. Onze computer loopt vast. Onze telefoon wordt traag. Netwerkverbindingen werken niet zoals het hoort. Met een reset maak je weer een schone opstart.

Dit beeld van een ‘reset’ van een apparaat kunnen we mooi gebruiken voor het Onze Vader als gebed in ons leven. Jezus leert zijn leerlingen hun leven in 30 seconden te resetten als het vastloopt, traag wordt en allerlei relaties niet in orde zijn. In het gebed van Jezus worden de waarden weer teruggezet op zijn plaats: Wie ben  ik? Waar gaat het om in het leven? Wat moet ik doen? Wie is God? In zeven zinnen is het gezegd in het Onze Vader. Voor ons bekende woorden. Misschien wel te bekende, te veel gebruikte woorden. De kostbare lading gaat dan ten onder in routine en sleur en de woorden worden uitgesproken zonder aandacht. Daarom is het goed om acht weken een uur te investeren in 4 seconden gebed. Zodat we de woorden van het Onze Vader weer met meer aandacht bidden. Ik merkte dat zelf deze week al. Ik ben deze week met de voorbereiding bezig geweest. Gisteren bad ik het Onze Vader bij mijn ontbijt en ik heb de woorden in lange tijd niet met zoveel aandacht gebeden.

We lezen de tekst van het gebed van Jezus uit Mattheus. Er zijn drie versies overgeleverd. In het evangeliën van Lukas en Mattheus en in een vroege kerkorde ‘De Didache’ uit 120 na Christus. In Mattheus vinden wij de meest uitgebreide. Het gebed wordt in de Bergrede van Jezus gegeven en neemt daarin een centrale plaats in. In de opbouw van de rede merken we dat: thema’s komen voor en na het gebed terug, waardoor het Onze Vader in het hart van het onderwijs van Mattheus 5-7 staat.

Al in de eerste zin van het Onze Vader wordt de focus radicaal verlegd van ons ik en onze problemen naar God. Niet onze problemen of nood, onze traagheid, onze gebroken relaties zijn het uitgangspunt, maar we mogen beginnen met bidden door uit te spreken: Onze Vader in de hemel. Alleen al dat eerste woord is zo heilzaam: niet ik, niet onze individualiteit, gaat voorop, maar het wij, onze collectiviteit. Bidden doen we in het meervoud. Niet:  ‘Heer, ik kom tot U’. Dat lijkt in strijd met het gebod even voor dit gebed in Mattheus 6, dat we niet op de hoek van de straat moeten bidden, maar in onze binnenkamer. Dat lijkt een opdracht voor een persoonlijk ik-gebed. Maar de binnenkamer kan ook de binnenkamer van de gemeente zijn. We bidden niet op de hoek van de straat, met luidende klokken, maar in de intimiteit van de gemeente tot onze Vader. Zo mogen we trouwens ook persoonlijk bidden, thuis of waar we ook zijn. We mogen ons altijd deel weten van de gemeente, van de kerk, van het wereldwijde Lichaam van Christus. We bidden het Onze Vader nooit alleen.

Maar tot wie bidden we? We mogen de God van Israël, de vader van Jezus, de God van de Bijbel aanspreken met ‘Vader’. Daar is natuurlijk heel veel over te zeggen. Dit vaderschap van God heeft de afgelopen tijd heel veel accent gekregen door bijvoorbeeld de boeken van Floyd McClung ‘Het vaderhart van God’ en Henri Nouwens ‘Eindelijk thuis’. God wil als een Vader voor ons zijn. Daaruit spreekt een vertrouwelijkheid, een intimiteit. Maar ook een lading van de familieband: God wil als een vader voor ons zijn. Hij verdient onze liefde en respect. Hij is ook het hoofd van de familie. Hij is verantwoordelijk voor ons en beschermt ons. Een belangrijke vraag bij het vaderschap van God is: Is God de Vader van iedereen? Zoals we dat zo vriendelijk kunnen zeggen: we zijn toch allemaal kinderen van God? En in oorsprong is dat ook zo, maar we hebben dat kindschap ook verspeeld. Daarom legt de Bijbel meestal een ander accent: we mogen kinderen van God worden, door Jezus en door de Geest. In de tekst van Efeze, die we lazen, wordt zelfs gesproken van adoptie: we worden door God als zijn kinderen aangenomen, geadopteerd. Zoals in de film Ben Hur, waar de slaaf door een Romein zonder erfgenaam aangenomen wordt als zoon en zijn ring krijgt, zijn liefde en bescherming, zijn naam mag dragen. In de doop mogen we dat ook terug zien: we worden in de doop tot kinderen van God aangenomen in Christus.

Dit beeld van God als Vader kan trouwens ook veel aversie oproepen. De ervaring met falende aardse vaders kan in de weg staan om God als Vader te kunnen zien. En sommige maken dan ook korte metten met dit beeld in boeken of liederen. Daarom is het ook goed te bidden ‘vader in de hemel’. Gods Vaderschap is van een andere orde. Het ontstijgt het aardse vaderschap. En daarom is het niet allereerst aanduiding van plaats: waar God is. Het is een aanduiding van zijn invloedssfeer. Mattheus spreekt daar vaak over: het koninkrijk van de hemelen: daar waar Gods heerschappij geldt. Dat kan ver weg zijn, maar ook heel dichtbij. En voor wie het allemaal wel heel makkelijk vindt dat God daar in zijn hemel is, waar het allemaal goed en vrede is: Diezelfde God kwam in Jezus uit de hemel om mens te worden tussen ons tot in de diepste diepte van ons bestaan. Dat is ook de Vader in de hemel. En daarom is de toevoeging ‘in de hemel’ ook een erkenning voor de grootsheid, de verwondering over het mysterie van God als Vader in de hemel. Het gaat ons voorstellingsvermogen te boven.

Reset in 30 seconden. We hebben het nog maar over de eerste zin gehad. Maar wat voor rijkdom ligt er in dit gebed besloten. Onze focus mag verlegd worden: Wie ben ik, wie is God, en wat is belangrijk in het leven? Alle moeite waard om het aandachtig te bidden. (Preek in De Brug van 7 juni 2015)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Preken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Reset in 30 seconden (1/8): Onze Vader

  1. Pingback: Reset in 30 seconds | INSITEOUT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s