Reset in 30 seconden (2/8): Uw Naam

naamHet zijn beelden en woorden die velen weer schokken. Het roepen van ‘Allah akbar’ gaat gepaard met allerlei vormen van geweld. Van oorlogen tot aanslagen. Wat gebeurt er als mensen een naam roepen en in verband brengen met allerlei zaken waarbij deze naam bezoedeld raakt? Want wat sommige moslims doen is voor ons -en veel andere moslims-  onbegrijpelijk. En ook in de christelijke geschiedenis zijn er genoeg parallelle voorbeelden van hoe de Naam van God verbonden is met geweld: van kruistochten tot ‘Gott mitt uns’ op de gespen van de soldaten van het leger van Hitler.

En daarmee zitten we gelijk op het hart van deze tweede bede uit het Onze Vader. ‘Uw Naam worde geheiligd’ bidden, draagt kracht en gevaar in zich. Want waar we anderen wijzen op het bezoedelen van een naam. Het verschilt misschien alleen in intensiteit, maar in de zaak staan we als mensen allemaal naast elkaar. Want hoe brengen wij het ervan af als we ons ‘kerk’ (=dat wat van de Heer is) of ‘christen’. Waar geven wij onze 2 euro stukken met de tekst op de rand ‘God met ons’ aan uit? Wat maken wij  waar van de heiligheid van de Naam van onze God. Als we dit beseffen zouden we er onmiddellijk mee stoppen om al ons menselijk gemodder met de zaken of naam van God of Jezus te verbinden. Als het aan ons lag.

Maar dat is nu juist het mooie aan het evangelie in de Bijbel. Jezus vraagt van ons deze bede vrijmoedig te bidden. Als het aan God ligt, verbindt Hij zijn Naam wel aan ons. Hij heeft zijn Naam aan ons gegeven, zodat wij  hem kunnen gebruiken. Met alle risico’s van dien. Met alle verantwoordelijkheid die daar bij hoort.

Wat bidden wij eigenlijk met deze tweede zin van het Onze Vader? Wat betekent het als we dit bidden in ons huis, in onze klas, op ons werk, in ons gezin, in onze straat?

Allereerst bidden we: Uw Naam. Het gaat niet om de eer van onze eigen naam. Maar om de heiligheid van de Naam van God. En God heeft die Naam aan ons gegeven. Hij heeft zichzelf aan ons bekend gemaakt. En in die Naam, die onuitspreekbare Naam, komt God dichterbij: Zijn Naam is: ik ben erbij. Ik was er, ben er, zal er zijn. De Eeuwig Trouwe.  Maar tegelijk onttrekt deze Naam zich weer onmiddellijk aan alles waarin we God willen vastleggen of grijpen: Ik ben die Ik ben. Dichtbij, maar ook ongrijpbaar. En zo wil de Naam van God ook geheiligd worden: apart gezet. Niet voor een karretje gespannen of misbruikt, bezoedeld. Maar God is van een andere orde. God is anders.

Maar de spanning van de bede vinden we eigenlijk het beste terug in de vertaling van het werkwoord: worde (NBG), laat worden (NBV). Er staat een gebiedende wijs: moet worden. In de tijd van het Nieuwe Testament werd meer zo gebeden: met de gebiedende wijs wordt respect uitgesproken naar God: als het over de zaken van U gaat, dan is het niet nodig daar aan te twijfelen. Maar dat gaat ook troost en zekerheid voor de gelovigen. Wat gewaarborgd is bij God, mag ook als zekerheid worden geloofd. Maar in dit aspect ligt de volgende vraag al weer besloten: Als Gods Naam geheiligd wordt en dat een zaak van God is: Moet Hij dat de heiligheid van Zijn Naam redden. Of : in de hemel zit het wel goed met die heiliging, maar hoe zit daarmee op aarde. Of gaat het alleen maar over de toekomst, waarin een situatie zal komen waarbij de heiliging van Gods Naam zowel op aarde als in de hemel plaats zal vinden? Of doen we in het uitspreken van de bede een toezegging om mee te doen met het verwerkelijken van de bede?

Er zit een parallel in het vieren van het heilig Avondmaal. Wie zijn wij dat wij deelnemen met het heilig Avondmaal? Maar het is Jezus die ons nodigt om het heilige te ontvangen. En daarin ontmoeten we het hart van God. Het heilige van Hem is er met het oog op deze onheilige wereld. Het heilige is in deze wereld aanwezig met het oog op ons. God wacht niet tot deze wereld heilig genoeg is om Zijn Naam eraan te verbinden. Jezus nodigt ons niet pas bij zich aan tafel, als wij goed genoeg zijn. Hij verbindt zich aan deze wereld, aan ons om ons te heiligen. Hij, Ik ben,  is erbij. In alle ellende, in alle geweld. God is erbij in het kruis van zijn Zoon. Hij is erbij, met alle trouw en hoop.

God is een levende heilige Naam in ons midden. Als wij bidden ‘laat Uw Naam geheiligd worden’ morgen we ons hart openen voor het werk dat God wil doen in ons leven. We begonnen met strijders, die onder het aanroepen van een Naam anderen geweld aandoen. Maar wij mogen vanuit ons geloof in de God van Israël, de Vader van Jezus Christus Zijn Naam heiligen. Deze week was Charleston een mooie illustratie bij hoe dat kan. We mogen zonder angst de heiligheid, de liefde en genade zijn werk laten doen. En daarbij is dat beeld van de jonge dader van de aanslag in de kerk van Charleston heel krachtig. Hij ging daar naar een Bijbelstudiegroep, waar hij een uur meedeed. Maar daarna opende hij het vuur en vermoorde hij negen mensen en een aantal raakten gewond. Maar na een paar dagen, toen de dader voor de rechter moest verschijnen, liet deze hem ook een video zien, waarop de nabestaanden van zijn slachtoffers over hun verdriet en gemis vertelden, maar hem ook vertelden dat ze hem vergeven wilden. Niet de wraak, de bitterheid, de gebrokenheid, maar de troost en hoop en liefde voerde daar de boventoon. Dat kan er gebeuren als de werkelijkheid van de levende God in ons leven in daalt. Dat kan er gebeuren als we bidden ‘Uw Naam worden geheiligd’. Amen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Preken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Reset in 30 seconden (2/8): Uw Naam

  1. Trijnie zegt:

    Misschien kun je de grote verschillen tussen de koran en de Bijbel aan de gemeente in een dienst uitleggen. mijn inziens zijn er veel mensen die denken dat het om dezelfde God gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s