Reset in 30 seconden (3/8): Uw Koninkrijk

koningMet deze derde bede uit het Onze Vader komen we een van de kernwoorden van het onderwijs van Jezus tegen: het Koninkrijk. Wanneer wij ons proberen voor te stellen wat Jezus bedoelt, hebben wij het voordeel dat wij een koninkrijk zijn: het Koninkrijk der Nederlanden. Maar tegelijk legt dat ook een spanning bloot. Met name in de discussie over de invulling van het koningschap door Willem Alexander. Wij willen wel graag een koning, maar liefst zonder macht en zo veel mogelijk ceremonieel. Hij mag linten doorknippen en bij sportevenementen zijn, ons troosten bij rampen. Maar de echte macht wordt ergens anders uitgeoefend. We willen niet zonder koning, maar als hij er niet zou zijn, zou ons land moeiteloos functioneren.

Het evangelie is rond de verkondiging van het Koninkrijk van God scherp. Welke koning dien je? Je kunt geen twee heren dienen. En deze keuze komt in Jezus dichtbij: Het Koninkrijk van God komt dichtbij. Keer u om en ga onder de heerschappij van God leven. In het onderwijs, maar ook in het leven, in het doen en laten, het sterven en opstaan van Jezus komt het Koninkrijk van God dichterbij. Mattheus heeft het vaak over het Koninkrijk van de hemelen. Daarmee wordt gelijk een belangrijke lijn in het evangelie onderstreept: De heerschappij van God wil graag afdalen onder ons mensen op aarde. Met de bede ‘Uw Koninkrijk kome’ houden we ons niet allereerst bezig met de vraag of we straks in de hemel komen, maar met de vraag hoe de heerschappij van God, die nu en straks in de hemel geldt, vandaag voor ons dichterbij kan komen.

Toen ik deze week opnieuw met het Onze Vader bezig was, merkte ik dit rond deze bede weer andere gevoelens opriep. In eerdere weken riep het een gevoel van intensiteit op: die oude veelgebruikte woorden sprak ik weer opnieuw uit. Ik hoop dat het ook zo bij u werkt. Dat door deze preken over het Onze Vader het gebed zelf weer ontdekt wordt. De enorme kracht van dit gebed weer meer vrij komt. Maar deze week riep het ook tegengestelde gevoelens op: Van troost en hoop, maar ook van terughoudendheid en verlangen.

De troost en hoop liggen in het feit dat we wel bidden om de komst van Gods Koninkrijk, maar dat we allereerst mogen geloven dat dit Koninkrijk er al was en er is en en zal komen. Het is Uw Koninkrijk, Gods Koninkrijk.  Daar kunnen we niets aan bijdragen, maar dat is ook niet nodig. Het is Gods zaak. De komst mogen belijden en verwachten. Dat geeft ontspanning, troost en hoop.

Maar tegelijk overvalt ons een gevoel van terughoudendheid in het bidden van deze bede: Wat bidden we eigenlijk? En hoe zit dat eigenlijk met het Koninkrijk hier op aarde? We kijken om ons heen en zien dat het nog ver weg is. In alle gebrokenheid en ellende. Maar hoe zit dat met ons? Waaraan committeren we ons met het bidden van deze bede? Staan wij zelf de komst van het Koninkrijk van de hemel niet in de weg?

Mattheus heeft in zijn evangelie veel van Jezus’ onderwijs over het Koninkrijk opgenomen. Daarom is het goed daarnaar te kijken om deze vraag eens op ons af te laren komen: Het Koninkrijk komt, maar ook voor mij, ook bij bij of door mij? Al in het begin van de bergrede, waarin Jezus ook zijn leerlingen het Onze Vader leert bidden, geeft hij onderwijs over het Koninkrijk: Gelukkig de nederigen van hart – de armen van Geest -, want voor hen is het Koninkrijk der hemelen. Daarmee geeft Jezus ons een inzicht in voor wie het Koninkrijk is. De armen: degenen die afhankelijk zijn, degenen die het moeilijk hebben, die ontvankelijk zijn voor wat de ander hen kan geven. Daar tegenover staan de rijken, de letterlijk rijken, de rijken van Geest: dat zijn de mensen die het wel redden zonder de ander, zonder God, die genoeg hebben om op te vertrouwen. We merken hoe groot deze strijd in ons mensen is. Zeker op deze zondag van het Grieks referendum. Hoe moeilijk het is om je afhankelijk te voelen en je hand op te moeten houden. Hoe groot je trots dan is. We vinden dat allemaal net zo moeilijk als de Grieken.

Nu is voor ons het gevaar niet dat we rijk van Geest, trots, hoogmoedig het Koningschap  van God afwijzen, maar dat we middenklasse van Geest zijn. Wij gaan met het Koningschap van God om als met het koningschap in ons land. We willen God wel als Koning in ons leven, maar dan wel ceremonieel. Hij mag de linten in ons leven doorknippen en erbij zijn op hoogte- en dieptepunten, maar qua macht en inhoud houden we Hem er zoveel mogelijk buiten. Daar regeren andere krachten en machten.

Durven wij deze middenklasse van geest op te geven en ons echt arm van geest op te stellen tegenover God. Durven we echt afhankelijk te zijn van Hem en onder de Heerschappij van Hem te leven van liefde en genade. Durven we ons geen zorgen te maken en het van Hem te verwachten? Durven we echte te leven zoals Jezus dat van ons vraagt. Het bidden van de bede ‘Uw Koninkrijk’ is een oefening in deze houding.

De diaconale jongerenreis is eigenlijk een mooie illustratie bij deze bede. Want de kinderen met een verstandelijke beperking, die jullie gaan helpen in Roemenie, zijn in die zin arm: zij zijn aangewezen op de hulp van anderen, zij moeten wel. Maar jullie willen hen helpen. Het kost ook iets van jezelf, Een week van je vakantie. Al die inspanning om de 10.000 euro bij elkaar te krijgen. Maar als wij denken: deze kinderen kunnen ons niets geven, dan zij zij een mooi voorbeeld van hoe wij mogen geloven. Wij mogen iets van hen leren: namelijk het Koninkrijk van God ontvangen, omdat we weten dat we niet anders kunnen leven onder Gods heerschappij dan ons er ons voor openstellen. Zoals de kinderen in Roemenie jullie ontvangen en jullie hen willen helpen zonder er iets voor terug te ontvangen, dan misschien een glimlach op een kindergezicht. Zo mogen wij om Gods Koninkrijk bidden, er ontvankelijk voor zijn, en het verwelkomen in ons leven, met alle consequenties van dien. Uw Koninkrijk kome! Amen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Preken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s