Eenvoud

eenvoudWe beginnen dit seizoen in De Brug rond het thema ‘eenvoud’. We verlangen naar eenvoud in leven en geloven, maar hoe moeilijk is het om het daadwerkelijk te doen: eenvoudig kerk te zijn, eenvoudig te denken, te eten of te werken. Ik ben bezig om de liturgie voor de startzondag te maken en vraag mij af: hoe maak ik een liturgie die bij zo’n thema past? Want de verleiding is groot om een startzondag bijzonder te maken met wat extra’s en voor je het weet is het weer een drukke en dynamische dienst. Maar doet het dan ook recht aan het thema?

Het thema ‘eenvoud’ werd ingegeven door de gemeente-enquête van het vorig seizoen. Daarin zagen we in de antwoorden een paar trends, waarvan er een was: mag het eenvoudiger? En mensen bedoelden daarmee: ‘Kunnen we meer ‘back to basic’?’ Liever minder goed, dan veel half. Waar gaat het om in de kerk? Stoppen we onze energie, tijd en geloof in de goede dingen?

Dat is niet alleen een vraag in ons geloven en kerk zijn. Hoe vaak overweldigd ons een gevoel van keuzestress, onmacht of complexiteit? Of voelen we ons schuldig omdat we zo halfslachtig of inconsequent zijn. Alleen met ons hoofd en onze discipline komen we er niet. Het is een zaak van ons hart. We beginnen daarom maar met het gebed: “Heer, hoe kunnen we eenvoudig leven en geloven?”

 

Dit bericht werd geplaatst in Preken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s