Mianzhu na de aardbeving – update met video

Op 12 mei 2008 zijn een aantal steden en dorpen twee uur rijden van Chengdu tijdens een aardbeving totaal verwoest. In Mianzhu kwamen duizenden mensen om en een groot deel van de stad werd onbewoonbaar. De regering heeft een nieuwe stad laten bouwen. Maar de oude verwoeste steden hebben ze op twee plaatsen laten liggen.

DSC04685Op maandag kregen we een rondleiding in het oude Mianzhu, dat nu een zwijgend monument is van de ramp. Maar waarom gingen wij hier kijken?

In de oude kerk in Mianzhu vertelde ds Deborah Gu welke rol de kerk speelde in de tijd van de aardbeving. Zijzelf keerde terug van een studie om de kerk te dienen. Ze bouwden niet alleen een nieuwe kerk, maar hielpen allerlei mensen in de nazorg na de aardbeving. Ze bezochten en hielpen bijvoorbeeld met 60 vrijwilligers de gehandicapten. De overheid gebruikte de kerk en haar vrijwilligers om allerlei hulp en hulpgoederen te geven. Maar ook stond de kerk de mensen terzijde met het Evangelie.

DSC04702Er ontstond een interessant gesprek rond een duiding van het lijden. Ds Gu probeerde mensen te helpen het lijden te zien als iets uit Gods hand waardoor ze beseften dat ze niet zonder God konden. God laat alles meewerken ten goede voor degenen die hen liefhebben (Rom 8:28). Deze omgang met het lijden sluit aan bij de manier waarop met het lijden omgegaan wordt vanuit het Confucianisme. In het westen stellen mensen veel eerder de waaromvraag van het lijden.

 

 

DSC04705De oude kerk was een tijd onbruikbaar en wordt nu nog gebruikt voor activiteiten. Het gebouw is een mooi voorbeeld van een geslaagde zendingskerk, waarbij de veel Chinese bouwstijlen zijn opgenomen in een klassieke kerkvorm.

 

 

 

 

20151011_175058Het nieuwe kerkgebouw speelde een belangrijke rol om mensen aan te trekken. Veel mensen waren op zoek na de aardbeving. Maar naast de nieuwe grote kerk, die een heel gebied moet bedienen, zijn er veel activiteiten voor ouderen, kinderen, toerusting en evangelisatie. Naast de ene centrale kerk zijn er 25 groepen (meetinggroups) die bij elkaar komen.

DSC04729Een zelfde verhaal hoorden we rond Beichuan en Anchuan. waar wij dinsdag te gast waren. Ook daar bezochten we de plaats waar de aardbeving oud Beichuan verwoest achterliet. Een deel van de stad werd ergens anders herbouwd. In die beweging werd ontstond er ook weer een kerk in die plaats waar hij 40 jaar geleden gesloten was.

 

DSC04736Ook in een nieuw gedeelte van Anchuan was een nieuw kerkgebouw neergezet, onder andere met hulp van andere kerke en de regering.

 

 

 

DSC04741Onder de vrijwilligers was ook een jonge dame, die als tandarts werkzaam is in het plaatselijke ziekenhuis. Zij vertelde op de vraag wanneer en hoe zij tot geloof gekomen was: “Na de aardbeving. Ik was mij sterk bewust geworden van onze nietigheid als mens bij zulk natuurgeweld. Iemand nam mij mee naar de kerk en daar hoorde ik het Evangelie.”

 

Dit bericht werd geplaatst in Studiereis China. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s