Seminarie in Chengdu

20151013_093133Op woensdagmorgen zijn we te gast op het seminarie in Chengdu. Met 82 studenten uit drie verschillende provincies is Sichuan seminarie een van de grootste in China. Dit is ook gelijk de maximum capaciteit. Dat merken we als we even in een klas mogen kijken. In de volle klas zitten de studenten met een rij boeken op hun tafel, want ze hebben daar ergens anders geen plaats voor.

Hier wordt met name toegepaste theologie gedoceerd: Hoe leidt ik de gemeente? Er zijn vier leerjaren. Studenten gaan na hun studie terug naar hun geboortestreek of eigen gemeente. Daar dienen ze vaak levenslang op een plaats.

De rector van het seminarie zit vol plannen: Een droom ligt in het betrekken van mensen uit etnische minderheden. Dit is kenmerkend voor dit seminarie. Het seminarie is nu heel krap behuisd en wil graag op een nieuwe locatie verder. “De overheid weet van onze nood”, merkt hij verwachtingsvol op. Een nieuw seminarie moet betere faciliteiten hebben. Het is zaak van God en gebed, maar er wordt van allerlei kanten steun gevraagd en verwacht. Van de overheid en de lokale kerken.

20151013_120717Op een andere locatie in de stad worden we verwelkomd op het kantoor van de Christian Three=Self Patriotic Committee of Sichuan Province. De voorzitter is de rector van het seminarie. Zij hebben een verdieping in een gebouw van religieuze zaken van  Sichuan. Net als het Taoisme, het Boeddhisme, de Islam en de RK-kerk, Zo werkt dat dus in China. De provincie Sichuan is trouwens even groot als Duitsland. Telt 90 miljoen inwoners, Het aantal christenen dat de Three=Self Church / Christian Council opgeeft is 420.000. Maar daarnaast is er ook nog de RK-kerk (andere verdieping) en zijn er allerlei onafhankelijke huiskerken (die werken niet samen met het departement van religieuze zaken). Deze vervlechting tussen kerk en staat roept bij ons heel veel vragen op waar we niet zo makkelijk een antwoord op vinden.

Dit bericht werd geplaatst in Studieverlof. Bookmark de permalink .

Een reactie op Seminarie in Chengdu

  1. Pingback: Op college in Chengdu | predikantenreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s