Kerk in Dali – update met video

Het is donderdag. In China gaat de zon al onder als het in Nederland nog volop dag is. Maar die Chinese dag was dan ook zeer goed gevuld met veel, maar ook waardevolle ontmoetingen.

20151015_091701Om 9 uur zijn we te gaat bij de kerk in de oude stad van Dali. Dit gebouw is een oude kerk van de Engelse missionarissen uit de 19e eeuw. Ds Deng vertelt dat het in de bouwstijl van de plaatselijke bevolking, de Bai, is gebouwd. Tijdens de culturele revolutie was dit een fabriek en de kerk werd in 1981 heropend.

 

20151015_100525Op 100 meter afstand staat een Bijbelschool waar we in een haag welkom geheten worden door ongeveer 100 jonge studenten. Ds Deng vertelt iets over de achtergrond van de provincie Yunnan (in Zuidwest China) en de Bijbelschool. Christenen uit de gemeentes  kunnen daar een driejarige opleiding volgen om daarmee in hun eigen kerk aan het werk te gaan. Op dit seminarie staat de onderlinge band tussen de vele verschillende bevolkingsgroepen (26) in Yunnan hoog in het vaandel. Aan de ene kant willen ze graag mensen opleiden voor zoveel mogelijk verschillende groepen, maar aan de andere kant willen ze ook een bijdrage leveren aan de harmonie tussen hen. Ze maken dat heel mooi zichtbaar en hoorbaar door eerst een christelijk lied met elkaar te zingen en daarna drie dansen uit drie bevolkingsgroepen te laten zien. Aan het einde mogen we een aantal vragen stellen. Uit die antwoorden blijkt dat meer dan 75% christelijke ouders heeft. En na een getuigenis wat hen raakt in het Evangelie, zeggen ze bijna altijd als afsluiting: ‘en dat wil ik graag doorgeven aan anderen’. En dat geeft de enorme missionaire drive aan van de kerk.

Mevrouw Wu geeft daarna nog een overzicht van wat de kerk in Yunnan allemaal doet en daar waren we allemaal diep van onder de indruk. Naast de kerkopbouw wordt veel aandacht gegeven aan sociaal werk, zoals voorlichting over en hulp bij HIV en Aids, een groot probleem in de streek. Mensen worden uitgestoten uit de samenleving en familie. In de opvang is ruimte voor begeleiding, als het kan, herstel van de relatie met familie en een respectvolle en bemoedigende begeleiding naar hun levenseinde, als dat aan de orde is. De overheid erkent de kracht van dit programma en ondersteunt het, waardoor ze nu meer den 700 mensen kunnen begeleiden. Andere projecten zijn gericht op kinderen, lepra patiënten, wezen of verslaafden, een andere grote problematiek in deze streek. Daar maken we vanmiddag kennis mee.

20151015_140706Na een gebruikelijke lunch aan de ronde tafel, brengen we een kort bezoek aan de beroemde pagodes van Dali bij de Boeddhistische tempel. Mevrouw Wu gaat liever niet mee omdat ze het geen neutraal terrein vindt. Dat levert in de groep interessante discussies op. Als monumenten zijn ze wel indrukwekkend.

 

 

 

Daarna laat mevrouw Wu ons wel heel dichtbij haar werk komen, omdat we met de hele groep een ontmoeting van een aantal ex-verslaafden bij mogen wonen, die elke donderdagmiddag een uur bij elkaar komen. Ze zingen liederen met elkaar, waarvan we er een herkennen (Als een hert dat verlangt naar water, zo verlangt mijn ziel naar God) en meezingen. Daarna vertellen een aantal mensen uit de groep over hun verslaving en hoe ze door het werk van de kerk en hun geloof in God geholpen worden. Indrukwekkend, maar ook best wel kwetsbaar om dat te doen. Een element dat veel terugkwam in de verhalen was dat ze in een leven. waar ze alles gedaan hadden wat verkeerd was en veel kwijt waren geraakt, Gods liefde ontdekten in de mensen van de opvang en in de Bijbel. In dit project wordt samengewerkt met moslims.

20151015_174042Nadat we met de bus weer naar de oude stad vervoerd waren, kregen we kans in de Rooms-Katholieke kerk van Dali te kijken en daar de pastor te ontmoeten. Dat gaf weer een heel ander licht op de zaak van het christelijk geloof in China: Want ze hebben een prachtig gebouw, maar de het kerkbezoek is niet om blij van te worden. In een aantal dorpen is de Rooms-Katholieke kerk nog goedbezocht, maar in de stad is er al tijden  niemand meer bijgekomen. De pastoor verklaarde dat door het effect van de culture revolutie, die de RK-kerk hard getroffen had. Ook in zijn eigen familie waren drie priesters omgebracht. Veel van de kinderen van die generatie zijn bang om lid te worden van de kerk. Weer een heel ander verhaal dan dat van de protestantse kerk, die hier de christelijke kerk heet.

20151015_200059Na een diner aan de ronde tafel hadden een geweldige ontmoeting met twee bijzondere mensen uit de kerk van Dali: de vader en moeder van mevrouw Wu. We hadden al over hen gelezen in het boek ‘God is rood’, maar we voelen ons zeer bevoorrecht om hen in levende lijve te mogen ontmoeten. Ze zijn 87 en 91 jaar oud en vertellen nog helder van geest over hun leven. Van hun tijd op de zondagschool bij de missionarissen en hun werk in het ziekenhuis van de kerk. Met name de tijd van de culturele revolutie is een schrijnend verhaal. In deze tijd worden ze opgezet om vervelende dingen over anderen te zeggen, worden ze vals beschuldigd van dingen die ze niet gedaan hebben en wordt hen gevraagd hun christelijk geloof af te zweren. Als bij een huiszoeking toch een minibijbel gevonden wordt, breken zware jaren aan, waarin ze in een sociaal isolement terecht komen omdat niemand meer contact met hen wil. De enige Bijbel die nog over was in huis, scheuren ze in stukjes en verstoppen die in de vulling van de jasjes van de kinderen. Toch hielden ze vast aan hun geloof in God en getuigen daar vandaag de dag nog krachtig van. Een bijzonder voorrecht om deze mensen te hebben mogen ontmoeten. Bij het afscheid hoopten ze ons terug te zien: in de hemel.

Dit bericht werd geplaatst in Studiereis China. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s