De deur van geloof

Naar het platteland – Vandaag proberen we een glimp op te vangen van de kerk op het platteland van Yunnan. Nu is platteland ook weer zo’n Nederlands woord: want het niet-stedelijk gebied van vandaag is alles behalve plat. De bus voert ons door mooi bergachtig landschap naar de eerste kerk in het district Binchuan. De heer Wang, leider van deze plaatselijke kerk vertelt ons over deze nieuwe kerk midden in dit dorp, dat heftig Boeddhistisch is. Hij was de eerste in dit dorp die tot geloof kwam in 2000 en nu zijn er 74 doopleden. We worden hartelijk ontvangen en

getrakteerd op flesjes water en heerlijke Chinese maatlijden.

DSC04780Boeddhisme en missionaire kinderen – In de ontmoetingen en verhalen komt steeds heel veel voorbij. Twee dingen uit dit bezoek: Door de sterk Boeddhistische omgeving (een heilige berg van het Boeddhisme is vanuit het dorp te zien) komen christenen regelmatig buiten de samenleving te staan. Bijvoorbeeld bij een collectief offer aan de voorouders. Omdat ze daar niet aan meedoen, zet dat kwaad bloed bij de andere inwoners. Een tweede punt dat opviel: De kerk richt zich met name op de ouderen en de kinderen. Veel jongeren trekken naar de stad. Maar ze zien het als een mogelijkheid dat de kinderen van nu de stedelingen van straks zijn: als zij met het Evangelie bekend zijn en het meenemen en het verspreiden, dat willen zij daar graag een bijdrage aan leveren. Mooie missionaire visie, die wij in Nederland ook wel eens aan kunnen nemen.

DSC04773De deur van geloof – Wij waren wel nieuwsgierig waar die deur, meters boven de grond tegen de achtermuur van de kerk, voor diende. Het antwoord: Die was er al vast ingezet voor als de kerk te vol werd en er een balkon ingehangen moest worden. Dat is pas kerkbouw in geloof!

 

 

 

DSC04807Onverhard – De tweede kerk, die we bezochten, was onbereikbaar per bus en daarom werden we in vier auto’s over een onverharde weg naar een idyllisch dorpje gebracht. In dit dorp was broeder Lou de eerste gelovige die eerst familieleden en daarna anderen tot God geleid had. Zij behoren tot de minderheid van de Lisu. Na jarenlang in een hut bij elkaar gekomen te zijn is er nu een kerk gebouwd. En vanuit deze kerk zijn er weer andere zogenaamde ‘meetingpoints’ (gemeentegroepen die niet de status van zelfstandige kerk hebben) in de omgeving gestart. De schoondochter van hem is op de Bijbelschool in Dali geweest en is nu pastoraal werker in de kerk hier. Een mooi voorbeeld van hoe het werk van de Bijbelschool, die we eerder gezien hebben, vrucht draagt. Ze heeft het verlangen om zich meer te richten op het doorgeven van het Evangelie aan mensen, die Jezus nog niet kennen. Maar daarvoor heeft het nog te druk met pastoraat, kinderwerk en haar gewone werk op de boerderij.

We sloten beide ontmoetingen af met het zingen van twee liederen – een in het Nederlands en een in het Chinees- en met gebed voor de kerken daar. Het waren hartverwarmende en bemoedigende ontmoetingen!

DSC04813En toen weer onverhard terug. Met zo nu en dan geiten of zelfs koeien als tegenligger. De foto is door een vieze achterruit op een hobbelige weg genomen, maar geeft wel een mooie indruk.

Dit bericht werd geplaatst in Studiereis China. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s