Eer uw vader en uw moeder in Shanghai

20151018_105310Seniorenzondag – Op zondagmorgen gaan we naar de kerk in Shanghai. Het is een speciale ouderendienst. We worden, ongeacht onze leeftijd, vooraan gezet. De mensen boven de 80 en 90 hebben bijzondere bloemen opgespeld gekregen. Later horen we dat dit te maken heeft met een bijzondere dag in de maankalender, waarbij ouderen in het zonnetje gezet worden. De kerk speelt hierop in met deze speciale dienst. Een mooi voorbeeld van hoe de liturgische kalender inspeelt op de cultuur. Christenen zullen ook zeker willen laten zien dat ze hun ouders respecteren, ondanks dat ze kritisch zijn op de voorouderverering.

 

20151018_104805Gehoorzaamheid – De kerk had simultaanvertaling met koptelefoontjes geregeld, zodat we de preek goed konden volgen. En daar waren we als dominees natuurlijk wel benieuwd naar. Naar aanleiding van het verhaal van de 12-jarige Jezus in de tempel, preekte de voorganger over de vraag hoe we de gehoorzaamheid van onze kinderen kunnen vergroten. Omdat ouders maar een kind mogen hebben, investeren ze veel in dit kind en zijn de verwachtingen hoog. Als een kind dan zijn eigen(wijze) weg gaat, is dat extra pijnlijk. Hoe ga je daar goed mee om? ‘Door zelf een goed voorbeeld te geven’, stelde de predikant. Jozef en Maria waren mensen, die zelf het gezag van God erkenden en gehoor gaven aan de roeping in hun leven, die door engelen en dromen tot hen kwam. Als je zelf zo voorleeft gehoorzaam te leven, kun je dat ook van je kinderen vragen. Maar doe dat op een manier, die hen de keuze laat en hen niet vervangt in het kiezen. Maar neem je kinderen ook mee in het geloof en investeer niet alleen in school, muzieklessen en sport. In de dienst treden kinderen op met zang en dans.

Na de zegen werd het avondmaal gevierd. Hierdoor was er gelegenheid voor mensen, die niet mee wilden doen, om weg te gaan. De wijn werd in kleine cupjes uitgedeeld in de rijen, maar was in stapelbare korven op de tafel gezet, waardoor de eenheid mooi vorm kreeg.

Dit bericht werd geplaatst in Studiereis China. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s