Jezus aan het meer van Suzhou

Big, bigger, biggest– Wanneer we tijdens deze reis voorzichtig het idee krijgen dat we een plaatje bij de kerk in China krijgen, worden we weer verrast door een plaatselijke situatie. Want vandaag bezochten we de Church Council van Suzhou, 100 km ten oosten van Shanghai. En de situatie, de mensen en het kerkgebouw vormden weer een heel ander beeld van de CCC/TSPM in deze stad. Om met het laatste beginnen: een kleinere stad in China blijft een ervaring voor ons Nederlanders, die indrukwekkend is. Ons hotel is in de buurt van het oude stad gelegen en de bus had een uur nodig om bij de Dushu Lakeside Church in het wetenschapsdistrict te komen.

Dan zie je een stad voorbijtrekken waarbij oude Chinese wijken met de was voor het raam naast nieuwbouw hoogbouwflats staan. Waar aan het meer indrukwekkende wolkenkrabbers staan en een heel nieuwe wijk vol scholen en universiteiten aangelegd is.

20151021_100431Jezus aan het meer – En als klap op de vuurpeil: aan het meer is in 2008 een kerk gebouwd met een uitstraling waar je u tegen zegt. En de overheid heeft daar ook nog flink aan meebetaald. En op het plein staat een metershoog Jezus beeld met open armen. Terwijl een provincie verderop kerken worden afgebroken door de overheid. Hoe zit dat toch in China? Een conclusie die we trekken: het kan per situatie flink verschillen.

20151021_100327Churchplanting – Maar niet het gebouw maakte indruk. Ook het inhoudelijke programma dat in deze korte tijd opgezet is, is qua visie en uitwerking verbazingwekkend. Twee zaken uit de veelheid van informatie die op ons afkwam: In de stad Suzhou heeft de CCC/TSPM 66 kerken met 95 stafleden en 120.000 leden (dat is dus 1 % van de bevolking). Maar de kerken in de binnenstad van Suzhou hebben de kerken die veelal huizen in oude zendingskerkgebouwen uit de 19e eeuw allemaal meerdere dochterkerken, nieuwe churchplants in bijvoorbeeld een kantoor of in een hotel. Chris, de mediacoördinator van de CCC vertelde dat ze vanuit de Church Council hun kerken niet aanmoedigen om dochterkerken te stichten, maar ze verlangen dat van hen! En daar is dan alles ruimte voor.

Evangelisatie – Hun missionaire gerichtheid uit zich niet in agressieve evangelisatie, maar meer in een gelaagdheid van activiteiten waarin relaties gelegd kunnen worden met niet-christenen rondom muziek, taallessen, enz., waarna bij interesse in het christelijk geloof mensen verder geholpen kunnen worden met een Alpha-cursus en andere cursussen. Een aanpak die ook past in de wensen van de overheid, waarbij orde verstorende werving voor een religie niet getolereerd zou worden. Maar een bijdrage aan de harmonieuze samenleving door de kerken wordt natuurlijk hartelijk verwelkomd. Sterker nog: ruimhartig gesponsord. Overheid en kerk dansen hier vaardig om elkaar heen om er een win-win-situatie van te maken. Terwijl de kerk ook in deze nauwe relatie met de overheid volwaardig ‘kerk van Jezus’ kan zijn.

DSC04842

Gebrandschilderd glas in Chinese stijl.

Dit bericht werd geplaatst in Studiereis China. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s