Visie en daadkracht in Nanjing

20151022_114002Kerk in uitvoering – Het lijkt of ze overal in China aan het bouwen zijn. Talloze woontorens, wegen, spoorwegen, enz zijn in aanbouw. En dat is in de kerk niet anders. We zijn nog maar koud met de hogesnelheidstrein in Nanjing aangekomen, of we zitten al weer in een bus op weg naar het seminarie van deze provincie Jiangzu. Het gebouw heeft net een grondige renovatie en uitbreiding ondergaan. Maar tijdens de verbouwing gaat het werk gewoon door. Dus ook de lessen en ook de ontvangsten van een groep zoals wij. De vice-president van het seminarie leidt ons eerst rond over de bouwstoffige campus en neemt ons mee naar een zaal in de toren van het complex. Hij had nog maar kort van te voren van de Church Council gehoord dat we langskwamen.

 

Cijfers – Overal waar we komen, worden we eerst getrakteerd op cijfers. Dit seminarie heeft een capaciteit van 50 studenten per jaargang en heeft 15 docenten in dienst. Maar dit is amper genoeg om aan een grote vraag naar goed opgeleide voorgangers te voldoen. Na alle cijfers horen we ook veel van het verlangen en de visie van dit seminarie om een rol te spelen in de opbouw van de jonge kerk in China. Want alle groeicijfers hebben een achterkant: Hoe leidt je zoveel mogelijk predikanten op om de kerk te dienen? Maar hoe doe je dit ook met diepgang? Maar hoe leidt je niet predikanten op, maar ook het kader van de gemeente? En hoe investeer je ook de kwaliteit van de huidige leiders van de kerk? De kerk in China staat eigenlijk nog maar in haar kinderschoenen. Maar het maakt steeds weer indruk hoe met zo’n korte geschiedenis en tot voor kort zo weinig middelen in een korte tijd zoveel opgebouwd wordt. Visioenen genoeg: specialisatie van hun onderwijs, relaties met overzeese seminaries. Meer en beter opleiden van het talent in de kerk. De tijd is weer te kort om alle vragen over en weer te stellen en te beantwoorden. Ondanks de late aankondiging van onze komt staat er toch nog een lunch voor ons klaar.

20151022_155658God is liefde– Na ingecheckt te hebben in het hotel brengt de bus ons naar de Amity Foundation. Een organisatie, die naast overheid en kerken werkt aan sociale projecten en daarvoor mensen motiveert, toerust en traint. De organisatie is in 1985 op gericht door Bisschop Ting en is al lang partner van Kerk in Actie en haar voorganger ICCO. Op een schilderij (voor fragment zie foto) hebben boeren van het Miao bevolking zaken geschilderd waar Amity hen bij geholpen heeft: o.a irrigatie en drinkwater. Ook doen ze veel op het gebied van gezondheidszorg. De werker die verantwoordelijk is voor het HIV/Aids voorlichtingsprogramma laat trots een foto zien van een ontmoeting van de religieuze leiders van de vijf religies om over deze dingen te praten. Zij verschijnt echter met een mondkapje en handschoenen. Alsof er over praten al besmettelijk is. Op een latere foto poseert zij opnieuw in een groep religieuze leiders die werk gemaakt hebben van de voorlichting over HIV/Aids. Zij zit daar zonder haar mondkapje en handschoenen. Zij heeft het begrepen. Het is een mooi voorbeeld van welke wereld er te winnen is in China op het gebied van zorg voor elkaar. De bron voor deze zorg is laten zien dat God liefde is.

Iedereen een Bijbel – Tijdens het avondeten en daarna waren we in gesprek met twee mensen van de United Bible Press, die voor de uitdaging staan de Bijbel te verspreiden onder de 1,25 miljard Chinezen, waarvan 99% geen christen is, veel minderheden met een een eigen taal kent, en veel mensen analfabeet zijn. Hoe dat in zijn werk gaat, zien we morgen als we de grootste Bijbeldrukkerij ter wereld gaan bezoeken: die van Amity in Nanjing.

Dit bericht werd geplaatst in Studieverlof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s