De oude hoofdstad Nanjing

Hoofdkwartier – Vandaag merken we dat Nanjing in vroeger tijden de hoofdstad van China was. Nan-jing betekent letterlijk ‘zuidelijke hoofdstad’ tegenover Bei-jing dat ‘noordelijke hoofdstad’ betekent. In Nanjing is het hoofdkwartier van Amity, een NGO voor sociaal werk gevestigd en met deze organisatie de grootste Bijbeldrukkerij ter wereld. En Nanjing herbergt het landelijk seminarie van de TSPM/CCC-kerk.

 

20151023_140058Persoonlijke ontmoeting – Op het landelijk seminarie hebben we deze keer een ander soort ontmoeting. Vandaag geen cijfers of grote bestuurlijke verhalen, maar we gaan gelijk aan de ronde tafels om te eten. Tussen ons in worden een aantal studenten en docenten gezet waar we meer in gesprek kunnen. Daar geeft weer een heel ander beeld en andere verhalen. Op deze manier komen we meer op het spoor van de achtergrond, motivatie en studie van de studenten. Ik eet met een dame, die uit een christelijk gezin komt en twee broers heeft. Haar vader was niet enthousiast over haar studiekeuze, maar ze wilde het zelf graag. Ze houdt veel van studeren en schrijven en zou dit graag willen combineren met haar geloof. Lezen en schrijven over God. Mooi om zo deze studenten te ontmoeten!

140 miljoen – Daarna brengt de bus ons bij de grootste Bijbeldrukkerij ter wereld. En die staat in China! Deze tak van Amity heeft zich ontwikkeld tot een enorme groot bedrijf dat intussen meer dan 140 miljoen Chinese Bijbels gedrukt heeft. En graag nog veel meer Bijbels en andere boeken drukt. We krijgen een presentatie en rondleiding en aan alle kanten is te merken dat dit gesneden koek is voor dit bedrijf. Maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. In een introductiefilmpje laten ze zien dat veertig jaar geleden nog aBijbels verbrand werden. Hoe zijn de tijden veranderd. (Lof aan de communistische partij! Knipogende emoticon) Dezelfde partij die overigens de Bijbelverspreiding door de kerken aan banden legt met een maximum aantal van 4 miljoen dit jaar. De Bijbel is ook niet verkrijgbaar in de boekhandel en kan alleen gekocht worden bij kerken of het bureau van de officiële kerk.

20151023_150045Nog drie foto’s van onze verdere belevenissen. We bezoeken het Massacre Museum, waarin aandacht gevraagd wordt voor de wandaden van de Japanners, die in de tweede wereldoorlog 300.000 slachtoffers in Nanjing gemaakt hebben.

 

20151023_190231Achter ons hotel staat een tempel van Confusius.

 

 

 

20151023_194353Tegenover ons hotel staat een van de vele winkelcentra. Deze Shopping Malls doen menig westers winkelcentrum verbleken.

Dit bericht werd geplaatst in Studiereis China. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s