Hong Kong is geen China

DSC04961Deze laatste dagen brengen we door in Hong Kong. En we merken aan veel dingen het verschil. Allereerst aan het internet: alles is weer bereikbaar: Gmail en Twitter zijn weer bruikbaar. Maar ook de stad ademt een andere sfeer, waar we als westerlingen met twijfel trots op zijn. En tegelijk is Hong Kong ook weer uniek: Hier is het leven op de vierkante meter tot een kunst verheven. Dat geldt voor de stad zelf. Maar eromheen is volop natuur, waarin de hoogbouw snel oprukt. Het guesthouse naast het Lutheran Seminary staat midden tussen het groen. Apen lopen rond en de gewoel van de stad is hier ver weg. Maar in een kwartier zit je midden in de stad en wordt je opgenomen in de mierenhoop Hong Kong.

 

DSC04934Vandaag bezochten we drie kerken in drie groepen. Ik kwam in St Andrew’s terecht. Zij hebben een paar maanden geleden een nieuw gebouw geopend, waarin wij de kerkdienst bijwonen. Het was een evangelical Anglican dienst met Hillsong-liederen en een preek over David en Batseba. Een interessante passage van de preek had misschien niet zo maar op Mainland China voorgekomen. Als Nathan David met het verhaal van de man met de vele schapen confronteert met zijn fouten. Mensen aan de macht mogen aangesproken worden op het verbergen van hun fouten. Een actueel punt tijdens het staatsbezoek van Willem Alexander en het bespreken van mensenrechten in China.

DSC04947Na de dienst varen we over en wandelen door de stad. En dan zien een paar uur zo voorbij en heb je maar een klein deel gezien. In een nieuwe passage hangt dan gelukkig een wijsheid van Augustinus, die ons bezoek aan Hong Kong weer op zijn plaats laat vallen. “The world is a book. Those who do not travel read only a page.”

Dit bericht werd geplaatst in Studiereis China. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s