How to deal with the Brexit

De uitslag van het referendum in Groot-Brittanie vind ik ronduit teleurstellend. Ik houd van Engeland en heb veel te danken aan Britse theologen en de Anglicaanse kerk. Als dan een meerderheid van de bevolking Europa de rug wil toekeren, dan voelt dat als een afwijzing met een katerig gevoel als gevolg. Maar hoe ga je hier nu mee om? Ook als christen?

Een eerste reactie is de rancuneuze. De pond daalt in waarde. Bedrijven vertrekken. Stiekem hoop ik dat alle vrees van het Remain-kamp waar wordt. Niet alleen als gevolg, maar ook als straf. Ik hoop dat ze het flink zullen gaan voelen.

Deze houding proefde ik ook bij politici. De scheiding zou een vechtscheiding worden, waarbij het Verenigd Koninkrijk weinig gegund zou worden. Maar hier werd de toon al snel gesust en gematigd. Maar niet om niet rancuneus te zijn, maar om geen verdere onrust op de financiele markt te zaaien. Want dan dalen de koersen nog harder.

Zondagmiddag sprak ik in de zangdienst in De Brug over een lied: ‘Love Divine, all love excelling’ van de methodist Charles Wesley. Ik had eigenlijk niet meer zo’n zin in een Engels lied. Maar in de voorbereiding deed ik een verassende ontdekking. De tekst van het lied was op een niet-christelijke melodie van een lied uit een opera van Dryden gedicht. De oorsponkelijke tekst is:

Fairest Isle, all Isles Excelling, 

Seat of Pleasures, and of Loves;

Venus here, will chuse her Dwelling,

And forsake her Cyprian Groves.

Het bezingt hoe Venus het mooie Britse eiland verkiest boven Cyprus. Een heerlijk nationalistische tekst. Een Brexit hymn.

Maar juist dit lied wordt door Wesley van een andere tekst voorzien.

Love Divine, all Loves excelling,

Joy of Heaven to Earth come down,

Fix in us thy humble Dwelling,

All thy faithful Mercies crown;

De tekst neemt ons mee, naar iets dat boven ons nationalisme uitstijgt. Het lied richt ons op dat wat overal bovenuit gaat. De liefde van God, die ons mag vervullen. Ook als wij ons afgewezen voelen of teleurgesteld zijn. Of als wij met rancuneuze gevoelens rondlopen. Liefde Gods, die elk beminnen, hemelhoog te boven gaat. Kom in onze harten binnen …

Dit bericht werd geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s